Kodit Saarijärven museossa


Kuva Topi Matikainen




Kuvat Saarijärven museo


Ensimmäinen museoyksityisnäyttelyni on Saarijärvellä, jossa asuin elämän ensimmäiset vuoteni. Koska isovanhempani ja serkkuni asuvat Saarijärvelle, paikasta on tullut tuttu kyläillessä, mutta varsinaisesti en koe olevani sieltä kotoisin, vaan Jyväskylästä, jossa olen kasvanut ja käynyt koulut ala-asteesta yliopistoon. Oli kuitenkin hienoa saada pitää näyttely synnyinkaupungin kauniissa museorakennuksessa, jossa olen nähnyt ensimmäiset näyttelyni.

Näyttelyni kiertyy kodin ja kodittomuuden teemojen ympärille. Käsitetaiteen alle nivoutuvat teokset koostuvat taidegrafiikasta ja veistoksista. Lähestyn aihetta sekä henkilökohtaisten kokemusten, että yhteiskunnallisia ilmiöitä kommentoivien teosten kautta. Teosten takana on ystäväni lausahdus ”koti on sydämessä ja sydän on kehossa”, äidin neuvo kiintyä ihmisiin seinien sijaan, sekä huoli yhteiskuntamme ilmapiiristä ja ongelmista. 

Koti on ihmisoikeus. Kodin perustamisen välttämätön ehto on asunto: ihmiselle on tärkeää, että hänellä on edes pieni oma tila, mutta vielä tärkeämpää on päästä yöksi pois kadulta. Asunnottomuudella viitataan yleensä konkreettisiin tilallisiin olosuhteisiin, mutta kodittomuus käsitetään myös subjektiiviseen hyvinvointiin liittyväksi asiaksi. Kodittomia on Suomessa laskentatavasta riippuen vähintään 6700 henkilöä. Asunnottomuuden vähentämiseksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi viime sotaa seuranneen jälleenrakentamisen kaltaista auttamista ja yhteen hiileen puhaltamista. Myös sotaa pakenevien ja sen vuoksi kotinsa menettäneiden ihmisten hätä on suuri, mikä tekee tilanteesta entistä haastavamman. 

John Rawlsin Oikeudenmukaisuusteoria on tärkeä yhteiskuntafilosofian teos ja moraalinen ohjenuora. Rawlsin teoriassa oikeudenmukaisuus toteutuu, kun syntyvän yhteiskunnan periaatteet sovitaan tilanteessa, jossa ei ajeta kenenkään erityisetuja. Rawls asettaa sopijaosapuolet tekemään päätökset tilaan, jota vallitsee tietämättömyyden verho. Kun kukaan ei tiedä omaa asemaansa toteutuvassa yhteiskunnassa, tietämättömyyden verho tekee sopijoista tasa-arvoisia ja puolueettomia toimijoita. 

Näyttelyllä haluan muistuttuaa, että meillä on materiaalista varallisuutta enemmän kuin koskaan. Vaurauden jakaminen, tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentaminen ja ihmisyyden arvostaminen ovat arvovalintoja.



Taiteilijahaastattelu näyttelystä https://vimeo.com/209558640