Perinnerakentamista Olohuoneessa

Meillä on Timo Takalan kanssa ollut useamman vuoden ajan kiinnostus perinnerakentamismenetelmiä ja ekologista rakentamista kohtaan. Olemme hahmotelleet rammed earth -menetelmällä toteuttavaa ympäristötaideteosten sarjaa, jonka ensimmäisen osan Katkoviiva teimme Vartiovuoren puistoon Turkuun osaksi Olohuone -kaupunkitaidefestivaalia. Nurmea halkova teos voi rinnastua rajalinjoihin, muureihin tai aitoihin, joita viime aikoina on rakennettu ympäri maailmaa rajoittamaan maasta toiseen liikkumista, yksinkertaisimmilllan se on paikkaa jakava linja tai viiva maisemassa.  

Rammed earth on ekologinen menetelmä, jonka avulla on rakennettu taloja jo tuhansia vuosia sitten eri puolilla maailmaa. Rakentamisessa maa-aines tiivistetään muottiin junttaamalla. Olemme kokeilleet rakenteiden valmistamista, ja päässeet harjoittelemaan tekniikkaa. Rammed earth -seinät ovat kestäviä, mutta orgaanisia ja tarvittaessa helppoja hävittää luontoa kuormittamatta.

Rakennusviikko sattui olemaan helteinen ja kuuma, tamppasimme 6000 kiloa pääasiassa saviperäistä materiaalia hikisissä tunnelmissa. Turun maaperä on savinen, minkä vuoksi saamamme maaineskin oli pääasiassa savea. Rammed earth menetelmämme muokkautui materiaalin vuoksi kohti muuta savirakentamista.