Kodittomien kodit Kulttuuritalo LaikussaKodittomien kodit ovat kolmannen kertansa esillä Tampereella Kulttuuritalo Laikussa, joka on kaunis, mukava ja eläväinen näyttelypaikka. Suosittelen lämpimästi Laikkua, halusit sitten vegaanista keittoa, kahville, näyttelyitä katsomaan tai pitämään, lastenkulttuurin pariin tai muuten vain tapahtumiin. Laikku on hieno kulttuurikeidas keskellä Tamperetta! 

Kodittomien kodit on tuhansista lattialle asetelluista kipsivaloksista koostuva installaatio. Maassamme oli kodittomia teoksen valmistuessa vuonna 2017 laskentatavasta riippuen noin 7000 henkilöä, valoin installaatioon talon heitä jokaista kohden. Tilastojen mukaan kodittomuus on vähentynyt huomattavasti viime vuoden aikana. Niiden mukaan Suomessa virallisesti kodittomia on enää, tai vielä, 5428 henkilöä. Muutos johtuu pääasiassa tilastointitavassa tehdyistä tarkennuksista.

Koti on ihmisoikeus. Kodin perustamisen välttämätön ehto on asunto: ihmiselle on tärkeää, että hänellä on edes pieni oma tila, mutta vielä tärkeämpää on päästä yöksi pois kadulta. Asunnottomuudella viitataan yleensä konkreettisiin tilallisiin olosuhteisiin, mutta kodittomuus käsitetään myös subjektiiviseen hyvinvointiin liittyväksi asiaksi.


Asunnottomuuden vähentämiseksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi viime sotaa seuranneen jälleenrakentamisen kaltaista auttamista ja yhteen hiileen puhaltamista.

Teoksellani haluan muistuttaa, että kodittomuus on arvokysymys, joka yhteiskunnan tulisi ratkaista. Nykyinen hallitus on luvannut että asunnottomuus puolittuu vaalikauden aikana ja asunnottomuus poistetaan kahdessa vaalikaudessa, eli vuoteen 2027 mennessä.